Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
30.1.2013 11:51
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić sastala se sa senatorom Benom Cardinom iz savezne države Maryland

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić sastala se 30. januara 2013. godine na Capitol Hillu sa demokratskim senatorom, kopredsjedavajućim Helsinki Komiteta pri Kongresu SAD-a Ben Cardinom iz savezne države Maryland.
     
Ambasadorica Negodić je upoznala senatora Cardina sa trenutnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i reformskim procesima na putu BiH ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.                   

Ambasadorica Negodić je izrazila zahvalnost za podršku koju Sjedinjene Američke Države pružaju Bosni i Hercegovini i njenim građanima na putu izgradnje stabilne i prosperitetne države.                      
  
Budući da je Bosna i Hercegovina sa državom Maryland u Programu državnog partnerstva (State Partnership Program), sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo postignutim rezultatima u okviru ovog programa, uz napomenu da postoje otvorene mogućnosti unapređenja saradnje, prvenstveno između oružanih i civilnih strukutra Bosne i Hercegovine i Marylanda.
        
Ambasadorica Negodić je izrazila očekivanje da će senator Cardin prisustvovati obilježavanju desetogodišnjice State Partnership Program-a u Sarajevu u jesen 2013.godine, na dan kada se bh. vojnici vraćaju iz Afganistana gdje trenutno služe pod komandom Nacionalne garde savezne države Maryland. 
   
Senator Cardin se zahvalio na pozivu, te izrazio nadu da će prisustvovati obilježavanju desetogodišnjice Programa. Napomenuo je da će nastaviti raditi na jačanju odnosa i saradnje između dvije države, kao i aktivno zagovarati snažniji angažman Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Balkanu.

Partnerstvo između BiH i savezne države Maryland uspostavljeno je 2003. godine kako bi se povećalo razumijevanje između vojske SAD-a i Oružanih snaga BiH, te pružila pomoć i podrška demokratskim institucijama i državnim organima BiH.

Senator Cardin je i član komitetâ za vanjske poslove, okoliš i javne radove, finansije i mali biznis.

15.8.2012
23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.